fbpx

INNERLIJKE RUST

Ook dit artikel stamt van het pre-coronatijdperk maar misschien actueler dan ooit …

Ik zie veel onrust rondom (en in) mij.  Of ik het leven leid dat in overeenstemming is met wie ik ben, kan ik aflezen aan de graad van innerlijke (on)rust die ik ervaar tijdens de dag.  Van nature uit ben ikzelf nogal onrustig en zoekend van aard en wist ik heel lang niet hoe dat kwam.  Ik heb er bijzonder lang over gedaan om mijn leven professioneel in te richten naar de dingen die ik belangrijk vind en waar anderen van vinden dat ik goed in ben.  Ik ben vrij gevoelig voor prikkels en bewaak constant dat ik een evenwicht vind tussen groeien en stabiliteit om te zorgen dat ik niet overprikkeld raak. 

Innerlijke rust is een waarde die de moeite waard is om na te streven.  Het is een state-of-mind die je kan bereiken door        meditatie, yoga en aandachtsoefeningen. Bovenal is innerlijke rust het resultaat van een leven dat afgestemd is op je persoonlijkheid, je kwaliteiten, je waarden en je interesses.  Het zoeken en vinden van je life purpose (hoe kan je de wereld maximaal dienen met jouw talenten?) zal een rust over je brengen.  Innerlijke rust is geen passief wachten of je leven aan het lot overlaten.  Het is het besef dat je leven zin heeft, dat wat je doet een positieve bijdrage levert aan de wereld om je heen, het is de acceptatie van wie je bent en de vertaling op vlak van werk of je zaak.

In een steeds sneller veranderende context van werk, manieren waarop gezinnen nieuwe vormen van samenleven zoeken, economie, … is er meer dan ooit nood aan mensen die innerlijke rust bereiken, ondanks de aanwezigheid van heel wat stresserende factoren.  Als je te midden van de storm kan functioneren met een positieve uitkomst, zal je veel minder vatbaar zijn voor burn-out en uitputting.

Contradictorisch kan je innerlijke rust bereiken door je dag zoveel mogelijk in te vullen met zaken die jou fysiek en mentaal    energie geven.  Dat is een eenvoudige manier om te zorgen dat je een leven leidt dat in overeenstemming is met wie je bent.  Elk moment die je doorbrengt met andere activiteiten, is tijd die je nooit meer terugkrijgt is een druppel in de emmer van innerlijke onrust.  Houd een energieboek bij en noteer kort waar je mee bezig bent op het moment dat je je in een mentale flow bevindt.  Doe dat op zijn minst een maand lang en zoek dan de verbanden tussen alle activiteiten die je een boost geven.

Om innerlijke rust te vinden, investeer je best op alle levensgebieden en zorg je dat je een partner hebt die echt bij je past en vice versa, een verdienmodel dat afgestemd is op jouw waarden, een woning waarin je je prettig voelt, een netwerk van enkele goeie vrienden, … Onrust op één specifiek levensgebied kan je innerlijke rust zodanig verstoren dat je een negatief effect krijgt over de hele lijn.

Spendeer elke dag 5 minuten tijd aan jouw innerlijke barometer en geef je leven vorm.  Droom groot en jaag je dromen na.  Zorg dat je dromen zo groot zijn dat je ‘s morgens enthousiast uit bed klautert of springt.  Ga niet voor middelmatigheid.  Kijk waar je verbetering kan aanbrengen in je leven en bouw stap voor stap aan innerlijke rust.  Schrap activiteiten die onrust geven uit je agenda en vul je dag geleidelijk aan met dingen die je echt graag doet.  Neem een life coach onder de armen, volg loopbaanbegeleiding, lees boeken over persoonlijke ontwikkeling, volg training of workshops, los de problemen in je relatie op, maak komaf met alle ergernissen in je leven.  Kijk eens goed naar je vriendenkring en maak keuzes. 

Echte innerlijke rust kan je niet bereiken door een job te doen die je haat en je op alle vlakken uitput maar na je werkdag tracht te compenseren door te gaan sporten, te ontspannen voor de televisie of overmatig alcohol drinken. 

Neem je leven in handen.  Je onrust is het resultaat van alle stappen die je tot nu toe gezet hebt en de dingen die je nagelaten hebt om te doen.  Goed nieuws! Je hebt de sleutel in handen om je leven te kneden en een staat van mentale rust te bereiken.  Til jezelf naar een hoger niveau en je zal merken dat je mogelijkheden om te groeien en de dingen die je wenst te bereiken, steeds groter worden.  En vergeet niet af en toe te rusten!

Youri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Facebook
LinkedIn
Instagram