fbpx

BORN TO BE A-LIVE

Dit artikel heb ik geschreven in 2019, toen Corona geen voet aan land had gezet … misschien zijn sommige zinnen wel een aanzet om een aantal zaken in jouw leven te veranderen …

In loopbaanbegeleiding zie ik een reflectie van de huidige maatschappij.  Mensen leven een middelmatig leven of ondermaats leven.  Ze doen al jaren dingen waar ze geen energie van krijgen en vinden het dan vreemd dat ze moe zijn. Of ze vinden het niet vreemd maar de tijd, goesting, het geld, energie,… ontbreekt om het roer om te gooien.  Als je er al een carrière van 20 jaar op hebt zitten, een sociaal leven en gezin hebt uitgebouwd, sta je aan het stuur van een vrij goot schip met een gigantische lading.  De enige plaats om het roer om te keren is vaak in een haven.  Voor de rest kan je enkel vooruit varen. 

Waar ligt jouw haven?

We zijn geboren als mens en dat is het grootste geschenk dat we konden krijgen.  Niet als hond, kat, vogel, mier, tapijt of boom. Als enige soort op de planeet kunnen we controle uitoefenen op ons leven en elke minuut van de dag keuzes maken die gebaseerd zijn op onze gedachten en gevoelens. 

We zijn geboren om te zijn, onszelf te zijn.  En zo vaak leven we het leven dat ons te weinig boeit en waar we geen voldoening uit halen of toch misschien af en toe.

Ik was vroeger niet de meest enthousiaste of meest expressieve persoon.  Eerder gesloten en introvert.  Ik ben niet langer de gangmaker op feestjes. Ik heb liever een één-op-één gesprek.  Ik hou niet van op café gaan om brainloze conversaties te voeren met mensen die ik nooit zal terugzien.  Ik heb kostbare tijd en energie verspild door dingen te doen die anderen leuk vinden.  Ik ga niet graag eten met een grote groep mensen.  Ik loop verloren op grote festivals (hoewel ik heel graag muziek hoor) en drink eigenlijk niet graag bier.  Voetbal en wagens wekken bij mij geen voel op.  Yoga vind ik de max. 

Ik heb mijn leven afgestemd op wie ik ben.  Ik heb veel interesses.  Te veel, hoor ik mensen zeggen.  Ik heb geprobeerd om me te beperken tot één activiteit.  Gevolg: ongelukkig! Ik heb afwisseling nodig op een manier die geen enkele werkgever mij kan bieden.  Ik heb wel geluisterd naar de feedback van mijn omgeving en recent al mijn interesses beroepsmatig gebald in twee concepten en dat geeft mij bijzonder veel rust.  Gevolg: gelukkig! Mijn klanten zeggen me dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkt als ze loopbaanbegeleiding volgen.  Anderen helpen om hun haven te bereiken waar ze het roer kunnen omdraaien, geeft mij een overschot aan energie.  Ik kan het deel wat ik toch niet nodig heb, terug overbrengen op mijn klanten en hun lege tank bijvullen zodat ze de reis verder kunnen zetten.  Je zal je passie en je missie op die manier herkennen.  Een positief vicieuze cirkel waarbij wat je doet je tonnen energie geeft en je die energie en dat enthousiasme rechtstreeks terug injecteert in de mensen of dingen die je kwaliteiten nodig hebben.

We zijn geboren om een A-leven te leiden.  Geen tweede klasse.  Eerste klasse.  Een A-leven staat symbool voor je eigen keuzes.  Als je – net zoals ik – geen horloge kan verdragen rond je pols, laat je dan niet verleiden door anderen om te investeren in een uurwerk.  Als je geen plezier beleeft aan televisie kijken maar aan lezen, zeg dan je abonnement op en investeer je geld en tijd in boeken. Als je geen belang hecht aan eigendommen, huur dan een woning en gebruik de rest van je geld om een job te doen die minder verdient maar die beter bij je past.  Als je gelukkig wordt van anderen te helpen op een feestdag, werk dan op een feestdag en neem een dag vakantie als het jou uitkomt. 

Leer jezelf kennen en stem je leven 100% af op wie jij bent. Als je liever zou ondernemen in plaats van te gaan werken, doe het dan.  Als je je job beu bent (en daarmee bedoel ik écht beu), kijk dan met een loopbaancoach wat je opties zijn.  Maar dan geef ik al mijn zekerheden op! De enige zekerheid die je nu hebt is dat je vandaag wakker bent geworden.  Morgen kan je opstaan met een hoest en een jaar later beseffen dat je nog enkele weken te leven hebt.  Zekerheid?  Je zal spijt hebben van de keuzes die je niet gemaakt hebt.

Ga eens naar facebook en tik “Gary Vaynerchuk” in.  Ik kon de man in het begin niet uitstaan maar nu omarm ik hem.  Hij heeft gelijk.  Stop complaining.  Get your shit together. 

Maak een plan voor de volgende dertig dagen.  Schrap alle activiteiten in je agenda en vul alle vrije momenten met vorm te geven aan het leven waar jij van droomt.  Doe eens dertig dagen alleen maar dingen waar je blij van wordt en die jou energie geven.

Maar … (en nu komen duiken er heel wat gedachten op in je hoofd) … Neem geen taxi maar kruip zelf achter het stuur !

Youri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Facebook
LinkedIn
Instagram