fbpx

Over-hoop

Je was op goeie weg.  Je relatie was mooi gestart en na enkele jaren alleen-zijn durfde je weer voorzichtig dromen en plannen.   Voorzichtig, want je was bang om een nieuwe teleurstelling op te lopen.  Je had vooruitzichten op een nieuwe job of een uitdaging in je huidige job.  Je onderneming draaide op volle toeren.  Je blaakte van energie en zelfvertrouwen.  Alles ging je voor de wind.  En plots – of zo  ervaar je het – kijk je op afstand naar je leven en sta je op een kleine of grote puinhoop.  Onder je  voeten restanten van de dromen die je had met je intussen ex-partner of een besmeurde brief die het einde van je arbeidscontract inluidt.  Je staat figuurlijk in een plas modder, met schoenen vol gaten en je voelt de koude natte binnendrijven.  Je vraagt je af hoe je hier zo plots ben terecht gekomen.

Als je je hierin herkent, lees dan verder.  Misschien ligt er een ander obstakel op je pad op vlak van gezondheid of financieel vlak.  Lees dan ook verder.  Ik wil het met jou hebben “over hoop”.  Je leven ligt op één of meerdere  terreinen overhoop en je hebt de moed verloren.  Je bent een doodlopende straat ingereden. Je voelt je verslagen, gebroken, gefaald, mislukt.  Je hebt het  verknald. 

Start je motor, stel je achteruitspiegel in en begin voorzichtig achteruit te rijden (je zet je versnellingsbak best in achteruit mocht je dat niet gedaan hebben en nog een laatste keer tegen het muurtje bent aangereden …).  Je kan afstand nemen van de plaats waar je de pijn van je mislukking voelt.  Rijd heel traag, in slow motion.  Misschien zie je nog een deel van jezelf achterblijven en dat is niet erg.  Een deel van jou zal nog tijd nodig hebben om emotionele stukken te verwerken.  Als je een plaats ziet om te draaien, doe dat dan.  En als je in een nauw straatje aan het rijden bent, blijf dan voorzichtig achteruitrijden tot je op het eind aankomt en alle ruimte hebt om je neus opnieuw in de andere richting te zetten.

Denk aan één iets dat je gelukkig maakt.  Dat kunnen je kinderen zijn, je ouders, een vriend of vriendin, de zon, je gezondheid, je huisdier, een reis die je gepland hebt.  Sluit je ogen en denk gedurende zestig seconden aan dat ene beeld of dat ene woord dat je gekozen hebt.  Haal telkens vijf tellen diep en in vijf tellen uit. Glimlach bewust. Prent dat beeld of woord in en houdt dat positief gevoel vast.  Kan je dankbaar zijn voor wat goed loopt in je leven?

Neem een blad papier uit je handschoenenkastje en maak een “love-to-do list”.  Noteer alles wat je nog graag zou doen binnen hier en vijf jaar.  Zorg dat je op zijn minst tien activiteiten, dromen, … hebt genoteerd.  Kies er nu één uit die je op korte termijn kan uitvoeren, liefst binnen de vijf dagen. Kies er ook ééntje uit die groot genoeg is om hem nu al in je agenda voor volgend jaar te noteren en ernaar toe te leven en werken.

Neem een ander blad papier en schrijf enkele woorden neer die jouw grootste dromen symboliseren.  Dat mogen materiële,  financiële, relationele dromen zijn of eender wat je gelukkig zou maken.  Rijd nu naar huis en hang je love-to-do list en je    droomlijst ergens zichtbaar op of neem enkele kopieën en hang ze op cruciale plaatsen in je woning.

Hoe moeilijk en uitzichtloos jouw situatie lijkt, je hebt de kracht en de keuze om voor jezelf een krachtig toekomstbeeld te creëren en dit op alle mogelijke manieren zichtbaar te maken zodat je hoop plant.  Wat je plant, zal zich in de komende weken niet    ontpoppen tot een prachtige boom maar met een beetje geluk zie je een klein groen stengeltje met twee kleine blaadjes basilicum zien verschijnen uit de “kweekbak”.  En dat zal je hoop geven.  Maar je zal iets moeten planten.  Doe je dat niet, dan loop je  binnen enkele maanden nog rond zoals je je vandaag voelt. 

Surf naar Youtube en abonneer jou op Kerwin Rae, Jack Canfield, Tony Robbins, Jim Rohn of Gary Vaynerchuk.  Luister elke dag naar hun inspirerende boodschappen en pas ze toe in jouw leven.  Begin je dag met minstens één video te bekijken en sluit je dag ook op die manier af.

Herneem controle.  Wees je bewust van jouw mogelijkheden om binnen enkele weken een stap verder te staan.  Geef je leven niet uit handen maar neem de teugels vast. 

Als je nog geen yoga doet, begin er dan mee.  Yoga maakt je geest en lichaam sterker. Je zal een onmiddellijk effect ervaren als je de ademhalingsoefeningen correct toepast.  Je zal jezelf nieuw leven inblazen!

Follow by Email
Facebook
Facebook
LinkedIn
Instagram