fbpx

10.000 puzzelstukjes

Je weet eigenlijk niet wat je moet aanvangen met je leven.  Je bent al een aantal keren van job veranderd en in het begin was je best wel enthousiast (toch voor jouw doen).  Maar bij jou is enthousiasme precies een batterij die je niet kan opladen en die in de loop der maanden en jaren stillaan leegloopt en roestig wordt.  Je hebt het intussen weer gezien en gehoord en je merkt dat de onrust weer de kop opsteekt.  Je begint alweer eens te surfen op de vertrouwde vdab website en in de plaatselijke weekbladen kijk je stiekem al weer eens naar de vacatures.  Stiekem, want je partner volgt argwanend mee en hoopt dat je weer niet op dat punt bent aangeland.  De lotto winnen zit er dik aan te komen want je speelt toch af en toe eens mee en hé, elke week is er wel een winnaar!  Het is een kwestie van tijd en geloof.  Je boek van The Secret was een kleine investering die zich elk moment zal terugbetalen.  Misschien heb je een bijberoep (omdat je ondernemend bent, niet om een gemis of verkeerde keuze te maskeren) en haal je daar na je dagtaak best wel voldoening uit.  Toch voor jouw doen.

Misschien ben je de 40 voorbij en weet je nog steeds niet welke job bij je past of hoe je hier de komende 30 jaar op een toffe manier invulling kan geven aan de tijd tussen ontwaken en het moment dat Netflix jou comfortabel toedekt in de zetel.  Je bent positief ingesteld en je bent er vrij zeker van dat je het op een dag wel zal weten (waarschijnlijk op de dag dat je zes juiste cijfers op je lottobulletin hebt ingevuld!).

Op mijn 22ste had ik mijn eerste sollicitatiegesprek.  Ik was afgestudeerd als maatschappelijk werker en was onder licht aansporen van mijn toenmalige sponsors gaan solliciteren bij een bedrijf waar ik niet wou werken.  Qua uitgangspunt zat ik dus vrij goed.  Ik herinner me dat ze me de vraag stelden waar ik binnen vijf jaar wou staan.  Niemand had me die vraag ooit gesteld.  Ik vond het vrij sympathiek dat ze oprechte interesse hadden in mijn toekomst en dus heb ik vrij open en eerlijk geantwoord dat ik binnen tien jaar volledig zelfstandig wou zijn.  Blijkbaar was ambitie niet wat ze zochten in een kandidaat want ik werd niet weerhouden voor de volgende ronde.  Gek genoeg hebben ze mij daar 16 jaar later wel nog eens aangenomen, nog gekker is dat ik daar toen opnieuw heb gesolliciteerd..

Ik word er binnenkort 42 en na twintig jaar kan ik zeggen dat ik weet waar mijn kwaliteiten liggen en hoe ik die wil inzetten in de wereld.  In die twintig jaar heb ik duizenden uren nagedacht, A4tjes en andere formaten volgekrabbeld met ideeën, uren volgebrabbeld met gedachten, vrienden en familie moeten trotseren die mijn intussen als een alien zijn gaan beschouwen, vijf werkgevers moeten overtuigen om mij in dienst te nemen (wetende dat ik niet zou blijven), duizenden bladzijden gelezen over persoonlijke ontwikkeling en loopbaan, vaak ontslag genomen en me bevrijd gevoeld, filmpjes bekeken op Youtube over autoriteiten die mij via eenvoudige methodieken en soms binnen de vijf minuten konden laten inzien waar mijn levensbestemming lag. 

Vandaag had ik eindelijk door hoe je te weten kan komen welke keuze je beroepsmatig best maakt om gelukkig te zijn.  Eigenlijk is het inderdaad best vrij eenvoudig.  Doe al het bovenstaande.  Misschien moet je geen ontslag nemen op je werk zonder eerst goed na te denken.  Investeer alle tijd die je over hebt in het uitvissen wie je bent en wat je drijft.  Spreek met je vrienden en je ouders.   Neem een loopbaancoach (ik ken een goeie) onder de arm.  Abonneer je op zoveel mogelijk internationale coaches op Youtube.  Zoek, graaf en blijf graven.  Ook als is je schop of spade versleten en moet je met je handen graven, doe het.  Ik kon de moed al honderd keer opgegeven hebben en daarmee mijn hoop en toekomst begraven.  Werk door aan je toekomst.  Op een bepaald moment zullen de duizenden puzzelstukjes je een beeld geven van jouw toekomst hier in dit leven.  Jij kiest of je doorzet tot je je goud hebt gevonden of niet.

Twintig jaar investeren in mezelf en blijven zoeken heeft eindelijk het begin van beroepsmatig intens geluk opgeleverd.  Alle ervaringen, inzichten, kwaliteiten, … die ik in deze tijd heb opgedaan en ontwikkeld, komen nu samen in een missie waar ik vroeger nooit klaar voor was.  De mensen die mijn pad hebben gekruist, spelen nu een onverwachte rol.

Blijf gaan, met blaren op de voeten.  Met krampen in de spieren.  Met de tong op de grond.  Je zal beloond worden voor je doorzettingsvermogen.   Vergeet niet te genieten van de reis, dat heb ik te weinig gedaan.  En breng ook tijd door met je vrienden, familie, partner en kinderen.  Ook dat heb ik te weinig gedaan.  Aan alles hangt een prijskaartje.  Zorg dat alles betaalbaar blijft.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Facebook
LinkedIn
Instagram